Maatregelen coronavirus

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een ziekte die erg lijkt op de griep. Eventuele symptomen van het coronavirus zijn ademhalingsproblemen, hoesten, verlies van geur of smaak. De meeste mensen genezen van het virus. Voor oudere mensen en mensen met problemen met de longen, hart of nieren kan het virus gevaarlijk zijn.

Het coronavirus gaat over van mens op mens. Wanneer een besmet persoon hoest of uitademt, wordt het virus via kleine druppeltjes uit de neus of de mond verspreid. Een besmet persoon kan het virus overdragen door handcontact. Het virus kan zich ook verspreiden via besmet materiaal.

Maatregelen in België

Sinds 29 juli heeft België extra maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Deze nieuwe regels gelden alvast tot eind augustus:

 • U en uw gezin mogen direct contact hebben met maximaal 5 personen buiten uw gezinsleden (nooit meer dan 10 personen in totaal!). Kinderen onder de 12 jaar telt u niet mee.
 • Winkelen doet u met maximum 2 personen.
 • Het gebruik van waterpijpen is verboden.
 • Het dragen van een masker is nu op meer plaatsen verplicht (cafés en restaurants, markten, centrum van sommige steden…).
 • Op restaurant, café, in sportcentra laat u uw contactgegevens achter.

Wie deze regels niet volgt, kan een geldboete krijgen!

Het aanmeldcentrum in Brussel is enkel open op afspraak

Door het coronavirus heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de registratie van asielaanvragen tijdelijk aangepast. U moet eerst via internet een afspraak maken.

Vul het online formulier (in Nederlands of Frans) in op de website van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ): https://arrivalcenterappointment.ibz.be/nl

Daarna zal de Dienst Vreemdelingenzaken u een bevestigingsmail sturen met een afspraak (dag en uur) dat u uw asielaanvraag mag registreren in het aanmeldcentrum in Brussel.

In de opvangcentra

Vanaf 29 juli (en dit minstens voor 4 weken) moet u volgende regels respecteren in de opvangcentra:

 • U mag de nacht niet doorbrengen buiten het opvangcentrum
 • Het dragen van een masker is verplicht in heel het opvangcentrum, behalve in uw kamer. U moet altijd een masker bij hebben als u het centrum verlaat.
 • U mag het centrum enkel verlaten in gezelschap van uw gezin of met een kleine groep vrienden (maximaal 5 personen) en altijd met een masker op. Ook buiten het centrum blijft u met deze vaste groep van personen. Er mogen geen extra personen bij!

Wordt u ziek in het opvangcentrum

 • Bel naar de dokter, medische dienst, uw sociaal assistent of vraag aan iemand om de medische dienst te verwittigen
 • Het is verboden om zelf naar de medische dienst of het onthaal te gaan
 • Wacht op uw kamer tot de dokter of de verpleegkundige u komt bezoeken

Als de dokter of verpleegkundige denkt dat u besmet bent met het coronavirus, dan moet u u in de isolatiezone verblijven tot u genezen bent (minimum 7 dagen).

Een medewerker van de overheid of van het opvangcentrum  zal samen met u een contactopvolging starten en een lijst opstellen van personen met wie u recent contact hebt gehad.